Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 - Evropská bezpečnost s Ruskem nebo bez něj? Křest knihy Michail Gorbačov

Michail Gorbačov

 

            Tohle byl největší křest, který jsem kdy u svých knížek organizoval. Připravoval jsem mezinárodní konferenci Na téma Evropská bezpečnost s Ruskem nebo bez něj? za účasti Michaila Gorbačova. Na její přípravě se podílel jak Gorbačovův fond New Policy Forum, tak italské Fondatione italiani a Nadace Železná Opona. Italové zajišťovali zahraniční účast – přijel například bývalý ministr zahraničí sir David Owen, bývalý generální tajemník UNESCO Frederico Mayor, Gorbačovův tiskový mluvčí Andrej Gračov z Paříže a další, ze Slovenska Ján Čarnogurský, z Čech přes dvě stě účastníků. Konference byla naplánována na dva dny, třetí den byl zájezd do Atom muzea v Míšově.

            Z dřívějška jsem znal hotel Krystal, jinak Centrum doktorandských a manažerských studií Univerzity Karlovy ve Veleslavíně a tak jsem se domluvil, že vše proběhne právě tam, pod jednou střechou i s ubytováním a stravováním. Potěšil mě rektor UK Tomáš Zíma, že nám velkoryse slevil z ceny a účastníky jménem univerzity uvítal. Jen pro VIP hosty jsem dohodl apartmány v hotelu DAP a pro Gorbačova jednu vilu, aby mohly být zajištěny jeho klid a bezpečnost. S prezidentovým lékařem jsem se domluvil, že se mu bude věnovat po celou dobu pražského pobytu, s plk. Zelenkou ochranu policie pro celou konferenci.

            A to už nemluvím o desítkách dalších nezbytných „drobností“, jež bylo třeba zařídit: od bezplatného zapůjčení dvou vozů Škoda třeba po visačky a dárkové tašky, ale v tom mi pomáhal štáb za účasti Jana Kavana,Václava Vítovce a Martina Nováka. Musím uznat, že všichni partneři byli velmi vstřícní – jak personál hotelu, v němž jsme se scházeli, tak ředitel hotelu Dap, policisté a další. Nikoliv už tak adeptky žurnalistiky, které jsem požádal o službu hostesek. Jakmile se dověděly, že je to bezplatné, jen pro zkušenosti, všechny odmítly. Nakonec mi museli při akreditaci a dalších službách pomáhat přátelé a rodinní příslušníci – od manželky po vnuka.

            Konference nakonec proběhla úspěšně, třebaže se nepodařilo to hlavní: Gorbačovova účast. Už měl letenku na den před zahájením, na čtvrtek odpoledne, když mi ráno zavolal z Moskvy Pavel Palaščenko, že v noci museli odvézt Michaila Sergejeviče do nemocnice. Přesto jsem s ním domluvil, ať se alespoň pokusí nahrát s ním video s jeho připraveným projevem, což se také stalo a na konferenci jsme ho promítli. Půl hodiny před jejím začátkem jsem rovněž po skape nahrál rozhovor se Sergejem Chruščovem, synem bývalého generálního tajemníka ÚV KSSS, který nyní žije v New Yorku, kde na univerzitě přednáší. Neuvědomil jsem si přitom, že se zvuk musí nahrát zvlášť, tak jsem jeho slova musel pouze reprodukovat, zatímco obraz běžel němý... Dojemné bylo zahájení konference swingovým zpěvákem Janem Smigmatorem, který zazpíval píseň Franka Sinatry My way. Bylo to totiž symbolické: když Gorbačov zrušil Brežněvovu doktrínu omezené suverenity a nahradil ji doktrínou nevměšování, tiskový mluvčí Gerasimov ji překřtil na Sinatrovu doktrínu – Moje cesta. Konference, a tím i křest, měly i náležitou publicitu, zejména v zahraničí. U nás méně, neproběhl tam žádný skandál.

            Když jsem o její přípravě mluvil s šéfredaktorkou nakladatelství Grada Markétou Šlaufovou, nenapadlo jí nic jiného, než nabídka, abych ke konferenci napsal o Gorbačovovi knihu a tam by se pokřtila. Tak se také stalo hned první konferenční večer, jakmile skončilo jednání. Kmotrovství se ujal Andrej Gračov, což bylo přirozené, protože Gorbačov napsal úvod ke knize. Se křtem jsme spojili večeři, víno opět dodal Jan Lekavý z Dolních Bojanovic.

            Přiznám se bez mučení, že jsem už neměl sílu jet domů na Barrandov, přespal jsem v Krystalu také proto, abych druhý den ráno znovu na vše dohlédl. A řešil problémy: jedna z účastnic, kterou jsme pozvali, měla dojem, že pozvání je snad pro celou rodinu: přijela i s matkou a tetou a na recepci nechtěla zaplatit doplatek za ubytování více osob – jinak pokoj pro jednu osobu měla od nás hrazený. Nad dvoudenním stravováním i jejích rodinných příslušníků jsem jen mávl rukou...